donderdag 28 februari 2013

Ondertussen op de Kruisberg


Kunstroute PASSIE op de KRUISBERG

Voor de tweede keer hebben kunstenaars uit de regio samen met gedetineerden van de Penitentiaire Inrichting De Kruisberg te Doetinchem gewerkt aan de totstandkoming van een kruisweg. In 2010 trok de eerste PASSIE op de KRUISBERG 3500 bezoekers, die tijdens het lopen van deze kunstroute geraakt werden door het resultaat van deze bijzondere samenwerking.

Wat kunt u zien?
15 kunstwerken die staan opgesteld op een mooi, heuvelachtig stukje bos op het terrein van de P.I., dat speciaal voor dit doel gedurende 4 weken is opengesteld voor publiek. Kunstenaars en gedetineerden lieten zich inspireren door de 15 kruiswegstaties, zoals die sinds de 15e eeuw in en rond kerken en kloosters te vinden zijn.
In de werkzaal van het Huis van Bewaring hebben de kunstenaars samen met de gedetineerden gesproken over de vorm van het kunstwerk en ook, voor zover mogelijk, een begin gemaakt met de statie.

Wat is een kruisweg?
Een kruisweg is een afbeelding van de lijdensweg die Jezus Christus ging vanaf het gerechtsgebouw naar de heuvel Golgotha, de plaats van zijn kruisiging, tot en met zijn graflegging. In een moderne kruisweg wordt vaak als laatste statie een kunstwerk over de opstanding toegevoegd. Steeds vaker wordt ook het lijden van mensen, van de natuur en de wereld uitgebeeld en in verband gebracht met wat Jezus doormaakte.

Hoe lang staan de kunstwerken op de Kruisberg?
Gedurende 4 weken van 16 maart tot 14 april 2013.

Waar begint de kunstroute?
Vanaf 17 maart kunt u een boekje met meer informatie over het project en een routebeschrijving halen bij het startpunt van de route: hotel-restaurant De Kruisberg, Kruisbergseweg 172 te Doetinchem. De route is bereikbaar met een trap, gemaakt van boomstammen en via een glooiende opgang, waarlangs rolstoelers met behulp van een of twee sterke begeleiders de Kruisberg kunnen beklimmen.

Organisatie:
werkgroep Catharina Spiritueel, Protestantse Gemeente Doetinchem http://doetinchem.protestantsekerk.net


Geen opmerkingen:

Een reactie posten