maandag 10 december 2012

Ondertussen in Gelderland | Aan het woord!

Doetinchem | 'tBrewinc | Pim te Bokkel

Mooi en helder optreden, klonk heel goed ook; kordaat ingeleid.

Ook de schaduwen op de foto dingen mee. Binnenkort een bibliofiele 2,5-de bundel en herfst '13 mogen we zijn derde verwachten.


Eerste winnaars Aan het woord! bekend

Dit weekend vonden de eerste prijsuitreikingen plaats van Aan het woord!, de grootste schrijfwedstrijd van Gelderland. In de regio’s Veluwe, Achterhoek en Rivierenland zijn de prijswinnaars bekend. Op de Veluwe won Suzanne van Boven, in de Achterhoek Maarten Buser en in Rivierenland mocht Harmen Holwerda zowel de hoofd- als de publieksprijs mee naar huis nemen. Bij de uitreikingen waren er optredens van onder andere Tommy Wieringa, Stephan Enter en Pim te Bokkel.

Winnaars en genomineerden per regio
Veluwe: In De Dialoog in Ermelo koos de jury als beste uit 70 inzendingen het verhaal Einde van de 39-jarige Suzanne van Boven uit Heerde. De jury omschreef haar verhaal als 'een zwartomrand spel voor drie dames en een heer, dat er in de herhaling heel anders blijkt uit te zien dan tijdens de eerste beleving ervan, en dat de lezer aan het grimlachen maakt.'
De publieksprijs ging naar Ellen Smal uit Harderwijk met het verhaal Azuurblauw.
De derde genomineerde was Nina Bakker uit Putten met het verhaal Eleanor Rigby kan niet slapen. Bakker won in 2009 ook al eens de juryprijs. 

AchterhoekDe 21-jarige Maarten Buser uit Wehl won met een cyclus van drie gedichten die, aldus de jury, ‘opvallen door hun bijzondere suggestie. De rol van de lezer bij elk van de gedichten is nodig om de ingezette 'actie' af te maken. Bovendien vindt de jury de verschillende vormen die gebruikt zijn, goed samenvallen met de teksten.'
De publieksprijs ging naar Nadin Jovanovic uit Steenderen, met het verhaal Salade malade. Derde genomineerde was Annemartien Berkelaar uit Dinxperlo, met Het weekend.
De aanmoedigingsprijs voor de beste deelnemer onder de 20 ging naar de 17-jarige Renée Wierenga, met Mieren.

Rivierenland: In de Fransche School in Culemborg ging Harmen Holwerda uit Culemborg met de eer strijken. Hij won zowel de jury- als de publieksprijs, met zijn gedicht De roze papaver. De jury: 'Mooi is het contrast van de herrie in het hoofd van de vader en de aandacht van het kind voor de gewone dingen.'
De twee andere genomineerden waren Ceciel Boudewijn met Elementair en Luc Remers met het verhaal Naar de markt in Sarlat.

In elke regio kreeg de winnaar van de juryprijs een cheque van € 250,- en een uitnodiging voor een driedelige masterclass door redacteur Jasper Henderson. De winnaars van de publieksprijs kregen € 100,-. Alle inzendingen van de genomineerden en winnaars zijn terug te lezen op www.aanhetwoord.nu

De uitreikingen in de regio’s Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen vinden plaats op 14 en 16 december.  Meer informatie over de locaties, tijden en reserveren is ook te vinden op de website.

Organisatie
Aan het woord! is een initiatief van KCG en wordt in samenwerking met Cultuurpact georganiseerd door lokale (literaire) partners, zoals bibliotheken, Servicepunten Amateurkunst, Centra voor de Kunsten en boekhandels. Aan het woord! wordt mede mogelijk gemaakt door Biblioservice Gelderland. Arriva is de hoofdsponsor van de wedstrijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten