dinsdag 4 december 2012

Ondertussen in Bredevoort

Maria met Jezus alleen in de eenzaamheid


Bijbelse figuren in de Islamitische kunst

Expositie in Boek op ’t Zand Bredevoort

In prachtige kleuren worden bekende Bijbelse figuren afgebeeld; van Adam en Eva tot Jezus en Maria. Maar het zijn Islamitische afbeeldingen van de Koran-versie van bekende verhalen: een engel trekt Jonas uit de Walvis – Jezus zit te paard als hij Lazarus opwekt. Net even anders afgebeeld dan we gewend zijn. Met deze tentoonstelling wordt de stelling gerelativeerd dat de Islam beeldende kunst verbiedt, vooral als het om profeten gaat. Ook Mohammed wordt uitgebeeld, maar wel met bedekt gezicht. Hij staat op één afbeelding met zijn voorgangers Mozes en Jezus. De afbeeldingen zijn fascinerend ook door het formaat. Door miniaturen te maken zonder perspectief voldeden de 16e en 17e eeuwse moslimkunstenaars aan beperkingen die waarschijnlijk ontleend waren aan de Bijbel. Een afbeelding mocht namelijk niet levensecht zijn, maar wel decoratief.

Deze kleine tentoonstelling ademt een sfeer van openheid en verzoening; passend bij de nieuwe wind die in Nederland waait en vooral geschikt voor de Kersttijd. Ook het ‘kerstplaatje’ is anders: Maria is helemaal alleen met haar baby en zonder Jozef. Later komt haar peetvader Zacharias op kraambezoek met zoon Johannes.

Vanwege de kwetsbaarheid van de originele miniaturen is gekozen voor een reizende tentoonstelling van reproducties. Musea uit Washington, Istanbul, Londen, Kopenhagen, Rotterdam en Amsterdam werkten eraan mee.

Een prachtige kleine tentoonstelling voor jong en oud, voor groepen en scholen, vooral rond de kersttijd. Het bijbehorende boekje Bible Figures in Islamic Art is verkrijgbaar in de expositieruimte. 

Opening: zaterdag 8 december om 15.00 uur in gebouw Boek op ’t Zand, ’t Zand 25, 7126 BG Bredevoort. Marlies ter Borg zal haar boek en de expositie hierbij toelichten. Iedereen is dan van harte welkom. Daarna is de expositie toegankelijk van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00- 17.00 en op zondag van 13.00-17.00 (Eerste en Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten). De expositie loopt tot en met 20 januari. De entree is gratis. 


Kaïn vermoordt Abel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten