zaterdag 9 juni 2012

Door Achterhoekse Ogen | Pruven


Pruven

In de lente van mijn kroegtijgercarrière wilde ik met vriend Barney naar aanleiding van het nummer Rockin’ Billy waarin Ria Valk zo mooi in volle kromrijm de onvergetelijke regels “In Amerika zou je beginnen/Een fabriekje in leverpastei” zong, graag filosoferen over een balkenbrijfabriek in de U.S.A. ‘Barney’s Balkenbrij International’ 'B.B.I.' droomden we aan de stamtafel van Tapperij van Ooyen, achter de knalpotten. De Grolsche artefacten die momenteel in een bierreclame als ritmesectie dienen om ons Oranjeteam te begeleiden bij het zingen van het Wilhelmus.  Of wat ons toen ook wel wat leek de Zwiepse bolus. Ook dit trotse Achterhoekse product, door de bakker zelf in een mooie draai op het bord neergelegd, zou volgens ons een wereldsucces kunnen worden.

En was er ook niet nog zoiets als Terborgse meisjes? Of zijn die suikerkoekjes alleen voor Arnhem weggelegd? Wel weet ik me een ander sterk verhaal, maar nu aan de stamtafel van ‘t Veer verteld, te herinneren. De godendrank Whisky zou een Achterhoekse oorsprong hebben! In de weilanden bij het kasteel Wisch achter de Paasberg zou een kei begraven liggen, die een belangrijke rol speelde bij de bereiding van de goddelijke drank. Het diende als stop voor de enige bron met het allerzuiverste water dat zich in het stroomgebied van de Oude IJssel bevond en beheerd werd door de heren Wisch. Vandaar de naam Wischkei. Ook de bijzondere turf uit het Aaltense Goor droegen mede zorg voor het ontstaan van de wonderlijke drank. Het werd in vele tientallen distilleerderijtjes vervaardigd en in de eigen streek gedronken. Het rijpingsproces vond plaats op eikenhouten vaten daar waar ook sherry in gerijpt is. Gedurende dit proces kreeg de whisky zijn houtkleur. Op een gegeven moment kwam er een eind aan de import van sherryvaten. Het schijnt dat toen iemand uit Etten ergens had gelezen dat aletonnen ook geschikt zouden zijn. Niet begrijpend dat hier -op z’n Engels- biervaten bedoeld werden, gebruikte men vanaf dat moment giervaten. Het liep toen snel bergafwaarts met de afname en productie van het levenswater. Grote armoede onder de bevolking volgde, het oude volkrijm: “In Etten is niks te vretten, in Terborg wat, in Varsseveld zat.” verhaalt daar nog over. De Schotten, de Ieren en Amerikanen namen het uiteindelijk over. De naam Wischkei verbasterde vrij snel via Ierland in Whiskey, om uiteindelijk als Whisky in Schotland en Canada terecht te komen.

Ja, een mooi verhaal maar u weet wel beter. Wat wel waar is, is de ontwikkeling van heuse wijngaarden in de Achterhoek. Wie had dat ooit gedacht dat hier wijn verbouwd zou worden? Ze winnen er prijzen mee. Volgens kenners is het goud waard en het is niet alleen maar een aandenken voor de toerist die toevallig voorbij komt fietsen. Het wordt ook buiten de Achterhoek geschonken. Of de Achterhoek echt van zijn bierimago afkomt zal de tijd leren. Wat ik wel weet is da’j vandaag en margen wien könt kommen pruven. Bi-j Ruimzicht in Dörkum!

Hans Mellendijk, vandaag in de Gelderlander, edities Achterhoek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten