woensdag 18 april 2012

Ondertussen in Bredevoort | Pauwenveer naar PcN

Beeld: © Bert Scheuter

Vanavond stuurde Wim van Til aan de vrienden van het Poëziecentrum de hierna volgende e-mail. Zij die de voorgeschiedenis kennen, zullen net als ik aangenaam verrast zijn.


"Beste vrienden van het Poëziecentrum,
Vanmiddag is een bestuursdelegatie van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland op bezoek geweest in het Poëziecentrum Nederland. De aanleiding voor dat bezoek is de toekenning van de Gelderse Pauwenveer aan het PcNDe Gelderse Pauwenveer> wordt toegekend aan een instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur of natuurbehoud in de provincie Gelderland. De prijs is ingesteld op initiatief van de Commissaris van de Koningin van Gelderland, de heer C.G.A. Cornielje, in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland. De heer Cornielje is tevens voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland.
De prijs bestaat uit € 25.000 (uitsluitend te besteden aan activiteiten van de organisatie) en een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt kunstwerk door beeldend kunstenaar Ronald Tolman. Vanaf vandaag mag dit bericht ook wereldkundig gemaakt worden; morgen verspreidt het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland hierover een persbericht.

Jullie zullen begrijpen dat ik zeer verguld ben met de toekenning van die prijs aan het PcN. Het is een erkenning van al onze inspanningen om het lezen, schrijven en genieten van poëzie zoveel mogelijk te stimuleren. Het betekent o.a. dat een aantal activiteiten doorgang kan blijven vinden en dat andere initiatieven (bijv. de Poëziebrigade voor het basisonderwijs, een symposium over J.A. Dèr Mouw) nu van de grond getild kunnen worden. De prijs zal op 22 september 2012 feestelijk worden uitgereikt na of tijdens een aflevering van Ontmoet de dichter ...; de vrienden worden daarvoor persoonlijk per post door het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland uitgenodigd.


Of deze toekenning ook consequenties heeft voor de huisvesting van het PcN kan ik nu nog niet zeggen. Het PcN wil eigenlijk in een omgeving staan waar meer potentiële gebruikers zijn, die vervolgens het studiecentrum eenvoudiger kunnen bereiken.

Zodra meer bekend is over het programma op 22 september ontvangt u hierover een bericht.

Hartelijke groet,
namens het PcN
Wim van Til"

Wim van harte gefeliciteerd, ... eindelijk een beetje erkenning voor je mooie werk ;-)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten