dinsdag 15 november 2011

Helmut Salden op 't Zand | Bredevoort


Zaterdag 19 november vindt in Gebouw Boek op ’t Zand de presentatie plaats van het boek Buchgestalten im Exil: Helmut Salden/Konrad Merz, een uitgave van Achterland Verlags Compagnie.  Tijdens de presentatie zal een van de auteurs, Prof Ralf de Jong van de Folkwang Hochschule in Essen een korte lezing houden over leven en werk van Salden en Merz. Ook zullen vertegenwoordigers van de uitgeverij de totstandkoming van dit boek nader toelichten. Hierbij waren studenten van de Folkwang Hochschule betrokken De expositie toont voorbeelden van het werk van Helmut Salden en Konrad Merz.

Helmut Salden (Essen 1910-Amsterdam 1996) is een letter- en boekenontwerper.


Hij ontvluchtte als dienstweigeraar Duitsland. Na de oorlog, die hij deels in kampen door-bracht, vestigde hij zich voorgoed in Nederland. Hij ging zich toeleggen op het ontwerpen van boeken. Voor de uitgeverijen H.P. Leopold, de Hollandia Drukkerij en Em. Querido onwierp hij boekbanden in 1939 en 1940. Hoewel Salden aan de Folkwang Hochschule in Essen een medewerker van de bekende modernist Max Burchart was geweest, ging hij in een meer klassieke richting werken. Zijn naam wordt vooral verbonden met die van  G.A. van Oorschot.

In opdracht van deze Amsterdamse uitgever ontwierp hij de Russische Bibliotheek en vele verzamelde werken. Saldens kracht lag vooral in zijn getekende belettering, die hij veel op omslagen toepaste. Eén van de bekendste stofomslagen die hij ontwierp is dat voor Het Achterhuis van Anne Frank (1947). Salden ontving verschillende onderscheidingen. Aan het einde van zijn loopbaan werd hem de Oeuvreprijs 1994 van het Fonds voor Beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst toegekend. Uit het juryrapport: 'Met de Oeuvreprijs wil de commissie graag het uitzonderlijke belang van zijn gehele oeuvre nog eens onder de aandacht brengen. Zijn werk bepaalde, en bepaalt voor een groot deel nog steeds, het gezicht van het Nederlandse boek.

Konrad Merz (pseudoniem van Kurt Lehmann) (Berlijn 1908 – Purmerend 1999) was een Duits schrijver en een Joods-Duitse emigrant in Nederland. Merz werkte in Duitsland enige tijd als magazijnbediende en vertegenwoordiger en voltooide ondertussen het avondgymnasium. Aansluitend studeerde hij rechten, maar hij moest in 1933 zijn studie afbreken vanwege zijn joodse afkomst. In 1934 emigreerde hij naar Nederland, waar hij de kost verdiende als tuinman en boerenknecht.

In Nederland kwam hij in aanraking met andere Duitse emigranten die het naziregime waren ontvlucht. Hij schreef een boek over zijn ervaringen, Ein Mensch fällt aus Deutschland, dat in 1936 door Em. Querido werd uitgegeven en bijzonder goed werd ontvangen. Hiermee vestigde hij de aandacht op zich van Menno ter Braak, die zich in die tijd intensief bemoeide met Duitse emigranten en de Duitse Exil-literatuur in het bijzonder.

Na de Duitse inval in 1940 dook Merz onder en wist de oorlog te overleven. Hij schreef een tweede boek, Generation ohne Väter dat echter onderweg naar de uitgever zoekraakte; het manuscript dook weer op na de oorlog, maar werd pas in 1999 uitgegeven.
Zijn min of meer autobiografisch werk wordt gekenmerkt door een fijnzinnige, melancho-lieke humor. Een van zijn slagzinnen was: "Wer rausgeschmissen wird, hat kein Heimweh" (wie eruit wordt geschopt, heeft geen heimwee). Konrad Merz vestigde zich na de oorlog in Purmerend als masseur. 

Boek Buchgestalten im Exil | Info: Achterland Verlags Compagnie | Rainer Heeke Landstraat 13  Bredevoort | Tel: 0543-452105 | e-mail: mammut.buch1@planet.nl

Boekpresentatie en opening expositie: Zaterdag 19 november om 17.00 uur in Boek op ’t Zand Bredevoort. De expositie eindigt 14 januari 2012 en is gratis toegankelijk.
Openingstijden: elke zaterdag en zondagmiddag 13.00-17.00 uur | Boek op ’t Zand  Bredevoort | Organisatie: Stichting Bredevoort Kunstmanifestatie



Geen opmerkingen:

Een reactie posten