vrijdag 25 oktober 2019

DRAWN INTO THE LIFE OF LEONARDO DA VINCI



Teken je in het leven van Leonardo da Vinci


Wanneer: 29, 30 en 31 oktober 2019 | 09.00-17.00 u.
Waar: CIVON | DRU-Industriepark | Hutteweg 32 | Ulft

Het thema voor de Big Draw dit jaar is DRAWN TO LIFE⇲ en het belang van creativiteit voor gezondheid en welzijn. In Ulft laat Kunstenaarscollectief BREEKijzer en CIVON het aansluiten op de expositie over het genie Leonardo da Vinci. Vandaar de naam DRAWN INTO THE LIFE OF LEONARDO DA VINCI

Het kunstenaarscollectief verzorgt diverse tekenlessen op 29, 30 en 31 oktober in de commiesruimte bij CIVON. Alle bezoekers kunnen gratis meedoen.
Je kunt direct je inspiratie die je opdoet op de tentoonstelling omzetten in eigen creaties en uitvindingen. Alle materialen zijn aanwezig en gratis. Je kunt meerdere workshops volgen tussen 9.00 uur en 17.00 uur.

Zes voorbeelden van de tekenactiviteiten zijn:



Het menselijk lichaam | Bij Marij Geurtzen kun je tekeningen maken van de inwendige mens, m.b.v. een anatomische torso en deze verder ontwikkelen tot een uitvinding. Leonardo da Vinci was een geweldig goede observator. Hij bestudeerde graag dunne (levende) mensen omdat hij de botten, spieren en pezen dan goed kon zien. Hij ontleedde dieren en mensen, kennis van de inwendige bouw vond hij nodig om sterke tekeningen te maken.Volgens de maten van de Homo Universalis van Leonardo da Vinci kun je de reikwijdte van de mens aftasten in levensgrote tekeningen. Letterlijk, wat is fysiek haalbaar en figuurlijk, wat is met multitasken mogelijk. Deze zullen op een grote rol papier gemaakt worden. Hopelijk halen we het plafond in CIVON.



De uitvinder | Leonardo da Vinci was een uitvinder. Hij hield ervan nieuwe technische zaken uit te vinden en daarmee de wereld meer inzicht te geven en vooruit te helpen. Kunnen wij de wereld een stukje verder helpen door uitvindingen te doen voor problemen van deze tijd? Een voorbeeld hiervan is de plastic soep vanger voor al het plastic dat in de oceanen dobbert en slecht is voor de vissen en het water. Een ander voorbeeld is de vissentrap in Doesburg. Door de sluis is een groot hoogte verschil ontstaan. De vissen kunnen die niet overbruggen en daardoor waren er nog maar beperkt vissoorten in de Oude IJssel. Door de vistrap worden ze stukje voor stukje omhoog gebracht en krijgen we weer veel meer vissoorten in de Oude IJssel. Kunnen wij ook iets slims bedenken? In drie verschillende groepen kun je zowel met Monnie Paashuis als Femmie den Ouden of Emeke Buitelaar uitvindingen bedenken en tekenen. Bij Monnie tekenen we de uitvinding of maken er een strip van. Natuurlijk met de uitvinder in de hoofdrol. Emeke vertelt als start over de uitvinding die haar vader heeft gedaan en Femmie kijkt met de deelnemers naar alledaagse interessante voorwerpen en vraagt zich af nadat die getekend zijn wat we al tekenend kunnen toevoegen zodat het een andere functie krijgt.



Vanuit het niets | Bij Marika Meershoek ga je  cirkels, driehoeken, vierkanten en vormen tekenen die geen naam hebben, die zo maar ontstaan vanuit het niets. Zonder veel na te denken laat je potlood over het papier laten glijden. Er ontstaan patronen en structuren, die je inspireren en waardoor je weer nieuwe vormen ontdekt. Iedereen is welkom, juist ook als je denkt dat je niet kan tekenen of als je jezelf  niet creatief vindt.



Scheve projectie tekenen | Wil je je bekwamen of oefenen in het technisch tekenen. Dat kan bij Han Lammers. Scheve projectie tekenen is een projectiemethode in het technisch tekenen om een ruimtelijk object op het platte vlak af te beelden met bepaalde aanzichten. Han wil de bezoekers uitdagen om een van zijn sculpturen in scheve projectie te tekenen, vanaf welk aanzicht het sculptuur wordt bekeken mag de bezoeker zelf bepalen. Er is een keus uit drie verschillende objecten.

Kortom genoeg mogelijkheden om het plezier in tekenen te ondergaan.
Pak die kans, en ook nog voorafgaand een inspirerende tentoonstelling over het genie Leonardo da Vinci cadeau.


Zie hier meer Big Draw activiteiten bij BREEKijzer in voorgaande jaren op 'sMelssleMs'⇲

Geen opmerkingen:

Een reactie posten