maandag 12 november 2018

De stem van blauw




Kunstenaarscollectief BREEKijzer presenteert
Monnie Paashuis | De stem van blauw | schilderijen en mixed media
Van maandag 26 november 2018 tot en met vrijdag 25 januari 2019
Waar:              In ICER Innovatiecentrum, Hutteweg 32, Ulft, +31 (0) 315-820 280.
Wanneer:         Op de reguliere openingstijden van maandag 26 november 2018 t/m vrijdag 25 januari 2019; maandag t/m vrijdag 10:00-17:00 uur |    Kerstvakantie 22 december 2018 – 6 januari 2019 gesloten. 

Entree:            gratis voor bezoekers van de expositie, aanmelden bij de balie. 


De inspiratiebron van Monnie Paashuis is de verscheidenheid aan werelden in en om ons heen; het ontzagwekkende; de geestelijke wereld. Het ademloze; de ruimte en de klank van de kosmos, het intieme; het mysterie in het grootste en het minutieuze, het ritme, de richting, de textuur.
De samenhang er tussen in, of daartussen, de verstandhouding en de bedoeling.
En daar staat ze dan!

Klein en groots omringt door de fysieke werkelijkheid en tegelijkertijd met een oneindige verscheidenheid aan mogelijke innerlijke reacties op de werelden die ze aantreft, van op-pop stemmingen tot gedragen door het hoogste.
Is ze zich bewust van de boom in het zaadje? Ervaart ze de kiemkracht en de potentie?
Het allereerste en het laatste woord?
Wie schildert er eigenlijk? De angsthaas? De farao? De Horus valk of zijn er nog hogere instanties betrokken? Op wie stemt ze zich af?

We kennen in de kunsthistorie vele blauwen; het Matisse-blauw, het diep ultramarijn blauw van Ives Klein, gepatenteerd als IKB International Klein Blue. Daar komt nu het Paashuis-blauw bij. Haar familie kent de bijzondere kleur als Monnie-blauw. Blauw is de kleur die met haar door het leven ging en gaat. Het blauw is echter objectief en bovenpersoonlijk. Het aquamarijn, van over zee, en het met veel moeite gewonnen, gemalen en geknede lapis lazuli en de gestookte en geoxideerde synthetische variant.

Er waait een gedachte door haar heen. Mag het blauw zijn? Wat wil het blauw?

En wat maakt zij in ons wakker? Kan de schilder het voor zich laten spreken, kan ze afstemmen of staat zij er tussen, gaat zij haar perken te buiten? Na anderhalf jaar onderzoek, een eerste tussenstop en toegang voor wie even mee wil. Wie in de toeschouwer kijkt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten