donderdag 30 juni 2016

Sonsbeek herbezocht



Alphons ter Avest deed naar aller tevredenheid tweemaal de evalutie bij de Kunstwandelroute Hummelo. Hij heeft dit jaar in Sonsbeek een werk gemaakt die bij mij de meeste indruk heeft achtergelaten. Alles klopt eraan. 



Bakehouse
Aan de Zijpendaalseweg – tussen Molenplaats en het Watermuseum – vind je zijn huis
met een bijzondere open structuur. Het dak bestaat uit latten van plantaanhout, die samen een uniek patroon vormen. Als je goed kijkt herken je in het patroon ornamenten uit verschillende culturen: sterren die verwijzen naar Arabische culturen, bloemen die symbool staan voor Aziatische religies en levenswijzen.



De vijf grote culturen vormen samen de basis van dit huis én dienen tegelijkertijd als brandstof voor de broodoven binnenin. Iedere zaterdag staat het hart van het Bakkershuis in vuur en vlam. De ene keer komt de geur van Turks brood je tegemoet, de andere keer die van Hollandse bolletjes en Italiaanse pizza. Bakkers
 uit Arnhem met verschillende etnische achtergronden komen hier elke zondag brood bakken.

Kom langs, eet samen het brood of bak je eigen brood in de oven. Verwonder je dan niet als er een gedeelte van het dak verdwenen is. Stukje 
bij beetje, latje voor latje, gaat het huis op in rook.
 Als een hart dat zijn eigen lichaam opeet. Zo wordt 
een alledaags object als een huis gemodelleerd
 tot wonderlijke dubbelzinnigheid, een kunst die de Arnhemse kunstenaar Alphons ter Avest als geen ander bemeestert.





In de beelden van Alphons ter Avest speelt perceptie en transformatie een belangrijke rol, waarbij het hem gaat om het bereiken van een helder en transparant beeld met een gelaagde betekenis. Aan de basis hiervan liggen vaak alledaagse objecten: auto's, caravans, huisjes, ezels, modelbouw-materiaal, speelgoed, etc. Deze iconen van onze tijd zijn een aanleiding maar staan niet model. Hij modelleert ze opnieuw om ze te kunnen betrappen op hun wonderlijke dubbelzinnigheid. Techniek en ambacht zijn belangrijke spelers in dit vaak locatie gebonden werk waarin context en karakter van de plek mede de betekenis bepalen.

Vaak wordt de toeschouwer gelokt door een herkenbaar en geraffineerd beeld en gelijkertijd gewaar van een diepere laag. Een balans tussen schoonheid en waarheid. De kunstenaar werkt meestal met reproductiemethodes zoals giettechnieken in metaal en keramiek waarbij sjablonen en mallen gemaakt moeten worden. Met deze werkwijze komt proces en techniek samen in het beeld.

Alphons ter Avest (afgestudeerd aan ArtEZ Arnhem) realiseert beelden en projecten – al dan niet in opdracht- in de openbare ruimte en exposeert in binnen en buitenland. Zijn werk maakt deel uit van particuliere, bedrijfs- en overheidscollecties.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten