maandag 28 januari 2013

Wurgjewichtjes in premiere



Taal & Teken productie ‘Wurgjewichtjes’ in DRU CULTUURFABRIEK ULFT
Op donderdag 31 januari staat Nederland in het teken van Landelijke Gedichtendag met als thema Muziek. In dit kader wordt er op dezelfde dag in de DRU Cultuurfabriek een avondvullend, muzikaal programma gepresenteerd: KLINKENDE KLANKEN. Om 20 uur kunnen bezoekers in de theaterzaal terecht voor een verrassende, muzikale voorstelling waarbij taal en poëzie als inspiratiebron zijn gebruikt.
Onderdeel van de voorstelling is de multidisciplinaire Taal & Teken productie ‘Wurgjewichtjes’.
Onder meer met Taal & Teken Achterhoek, een amateurkunstproject van Cultuurpact Achterhoek, zetten tien Achterhoekse gemeenten zich samen met provincie Gelderland en KCG (Gelders kenniscentrum voor kunst en cultuur) in voor versterking van kunst en cultuur in de regio.

Taal & Teken is een vervolgtraject op schrijfwedstrijd Aan het woord! Achterhoek, eveneens een activiteit van Cultuurpact Achterhoek. Een tekst, gekozen uit de tien beste inzendingen van deze schrijfwedstrijd, is uitgangspunt voor het uitwerken van een nieuwe kunstproductie voor een andere kunstdiscipline of een combinatie van verschillende kunstuitingen.

Als basis voor de productie in Ulft werd het gedicht ‘Wurgjewichtjes’ van
dichter Hans Mellendijk uit Varsseveld gekozen. De regisseurs Caro Wicher (Aalten) en Willem te Voortwis (Winterswijk) over de tekst: ‘Het gedicht van Hans ‘bespreekt’ onze zintuigen op een bijzondere manier. Dankzij de uitzonderlijke combinaties van dat wat onze zintuigen samen aan ‘zin geven’ (oren die zien en ogen die ruiken etc.) ontstaat in voordracht een prachtige dwingende cadans. Noem het bezwerend. Het geheel appelleert aan ‘oer’. En dat bracht ons op de gedachte om er andere ‘oer uitingen’ aan toe te voegen. Met de opzet om alle ondertonen uit het gedicht te halen. Iets wat enkel voordracht maar zelden voor elkaar krijgt’.
Aan de productie, waarin muziek, dans en taal harmonisch integreren tot vernieuwend totaaltheater, wordt meegewerkt door tal van kunstenaars uit de gemeente Oude IJsselstreek en Doetinchem.

Organisatie
Taal & Teken wordt in opdracht van Cultuurpact Achterhoek georganiseerd door het Servicepunt Amateurkunst Oost-Achterhoek samen met professionele regionale regisseurs.
Met Cultuurpact zetten de provincie Gelderland, gemeenten en KCG zich samen in voor versterking van kunst en cultuur in de regio. Resultaat is dat met culturele organisaties bovenlokale projecten worden gerealiseerd voor een divers publiek en dat er meer aandacht is voor cultuurbeleid. KCG coördineert de werkzaamheden en zet daarbij haar kennis, ervaring en expertise in. Zie www.cultuurpact.nl.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten