woensdag 12 oktober 2011

De reis

Mijn zoon Arend (11jr.) is een verwoed speler van Minecraft. Hij bouwt de meest fantastische landschappen en gebouwen met behulp van pixels. Ook geen wonder dat hij Steve - de Minecraftkid als held uitkoos, toen hij uitgedaagd werd om in het kader van Kinderboekenweek als superheld verkleed op school te komen. Via het spel maakte hij een uitdraai op papier van zijn held. Een doos werd beplakt met tekenpapier en voorzien van lijnen. De benodigde pixels werden nauwkeurig uitgetekend en met plakaatverf ingevuld. Waarbij ik hem alleen assisteerde bij het mengen. Het resultaat mag er zijn (zie foto). Hij kwam nog trotser thuis met de mededeling dat hij de eerste prijs gewonnen had. Zo zie je maar weer dat de aanvankelijke zorgen of het wel goed zou komen met zijn schildertalenten voor niets zijn gemaakt. Ik zag hem namelijk ooit eerst tekenen met de muis voordat hij het kleurpotlood -laat staan de verfkwast- ontdekte. 


"De digitale technologie ontwikkelt zich razendsnel en zal de samenleving ten diepste veranderen in de wijze waarop we ons uitdrukken, met elkaar communiceren en leren."

Foto's: © Rini Scholten 

Augmented Reality, Layar, Serious Gaming, open hardware networks, social media. Het zijn begrippen uit de digitale wereld die met regelmaat voorbij komen in de commercie in de kunsten en in het onderwijs. Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft inmiddels haar eerste virtuele kunst 'geplaatst’. Maar wat gaat er schuil achter deze begrippen. Wat kunnen de waarden van deze begrippen betekenen voor het kunst en cultuur onderwijs op school? De ontwikkeling op spelgebied (gaming) hebben inmiddels ook niet stilgelegen. EDU-ART-collega's van mij maken vandaag tot en met overmorgen samen met onderwijzers en ambtenaren een reis door het nieuwe medialandschap van onderwijs en de kunsten. Volg hun avonturen op EDU-MEDIA 


1 opmerking:

  1. Minecraft is een heerlijk computer spel. Je wordt geplaatst in een fractaal gegenereerd 3D landschap, uniek en gigantisch groot, en je kunt er vervolgens mee doen wat je wilt: verkennen, graven, bouwen, experimenteren, alles kan en mag. Er is verder geen doel - het is, zoals dat heet, een 'zandbak' spel.

    Ik ben dol op Minecraft.

    Het is een echte indie game, gemaakt door een klein team dat elke pre-release onmiddelijk beschikbaar stelt, met bugs en al. En het is nog steeds in ontwikkeling. Het file formaat is redelijk goed beschreven, zodat ook fanatieke programmeurs (zoals ik) er iets mee kunnen. Het geeft een kick om in door je zelf gegenereerde bouwwerken rond te lopen.

    Minecraft heeft ook een onverwachte schoonheid. Onverwacht omdat de graphics erg ruw zijn: het landschap is opgebouwd uit blokken van een kubieke meter, en de pixels van de textures zijn duidelijk te zien. Maar wie er ooit een zonsondergang over een fractaal berglandschap heeft meegemaakt weet wat ik bedoel.

    Ik kan er geen genoeg van krijgen, net zomin als Arend blijkbaar.

    Groeten,
    Gerard Scholten.

    BeantwoordenVerwijderen