De eerste foto's van Middewinterstappen 2016 stromen binnen. De komende dagen hoop ik de diverse collecties te kunnen ontsluiten. Onze dank gaat uit naar Ronald Peet, Muriël Hengeveld en Marian Kranen voor het uitzetten van de prachtige afwisselende wandeltocht door het Anholtsche Broek, over het landgoed Engbergen en deels door het stroomgebied van de Aastrang en Keizersbeek. Danke sehr.
‘An de leu in dit land, of noe wit is of zwart’. Zo begint cabaretier André Manuel het lied dat hij op verzoek van Tubantia schreef rond het thema van de Kerstbijlage van dit jaar: een Twentse vertaling van The Times They Are A Changin' van Bob Dylan.
Transitie | Hans Mellendijk | de Gelderlander | edities Achterhoek | 22 december 2016
Prachtig die visualisaties, in de achtdelige documentaireserie
Onzichtbaar Nederland, die momenteel op de donderdagavond door de VPRO worden uitgezonden.
Ze laten het telkens maar veranderend landschap zien. Vorige week stonden opkomst
en ondergang van de nijverheid centraal. Door indrukwekkende animatie gleed ik
terug in de tijd, naar 1729, naar het oudste industriegebied van ons land; de
Zaanstreek. En zag ruim zeshonderd windmolens imposant in bedrijf. Daar waar nu
nog enkele molens het toerisme laten bloeien. Ik kon een glimlach niet
verbergen toen ik in dezelfde week in Ulft het rumoer aanhoorde over de nieuwe hoogspanningspylonen
tussen Langerak en Wesel. Over de vermeende landschapsvervuiling in het Oude
IJsseldal. De lange slanke palen willen nog maar niet landen in de
schoonheidsbeleving van de Ulftenaren. Terwijl je er ook de terugkeer in kan
zien van de oude horizon. Van de 26 fabrieksschoorstenen die toen de
ijzerindustrie er nog floreerde het silhouet sierden. In hetzelfde Ulft waar jaren
nadat de laatste fabriekspijp werd neergehaald, het als Monument voor de
Arbeider weer nostalgisch werd opgericht. Weliswaar met een pijp van een voedingsmiddelenfabriek
uit Ede, maar dat mocht de pret niet drukken.
In de uitzending daarvoor bekeek ik na afloop, als toegift
op internet, met juniors 3D bril, een in elkaar gevouwen kartonnen innovatie, de
virtuele werkelijkheid van de toekomstige stad. Een teleportatie naar 2040. Hoe
files dankzij autonoom rijdend verkeer zijn opgelost. ‘Mangs uut de bokse
denkend’ zag ik opeens de boerenslimheid van Rijkswaterstaat. De Twenteroute
kan in de toekomst over zeg maar 25 jaar volstaan met de nu geplande
aanpassingen. Ik zag de omgekeerde wet van de remmende voorsprong in werking.
Zondag werd de vierde editie van jaargang 14 gepresenteerd, in de Kreek, te Oosterbeek. Ik oogstte er succes met Hoe stellig weer>. De honden op de achtergrond jankten instemmend mee. Zie hier meer poëten van PpGl>.
Opgenomen op 13 december 2016 in de Griene Studio te Zuidhorn.
Tekst & leadzang: Adriaan Bosch.
Muziek, zang en filmpje: Meindert Talma.
Meindert Talma heeft goed nieuws te melden: "Zeilsteen NL wil de clip van onze kerstsingle 'The Power van het Populisme' in rotatie gooien op klipkar. Hiermee komt hij bij kabelnoord op de kabel en op internet en 's middags en in de nacht op Omrop Fryslân, zodat De Oude Boschfazant en zijn vrouw, woonachtig te Oldeholtpade, hun zoon ook op de televisie kunnen bewonderen."
Hierbij overigens een mooi informatief stuk van Gerhard Rinsma over de voorgeschiedenis van de tekstschrijver en leadzanger van de kerstsingle 'De Power van het Populisme':
Zo’n 25 jaar geleden richtten mijn goeie vriend Kees en ik het Combo Knus & Gezellig op om Nederlandstalige piratenmuziek te gaan spelen. Kees speelde gitaar en ik bas en daar hadden we het druk genoeg mee dus bombardeerden wij, ook omdat hij toch geen instrument bespeelde, DeJonge Boschfazant tot zanger. Niet omdat hij zo’n Pavarotti was maar vooral omdat hij een goede vriend was. Kortom je kon hem er goed bij hebben. Zoals ik al zei was hij geen Pavarotti maar hij beschikte wel over een uitmuntende microfoontechniek. Die had hij opgedaan bij Radio Oldeholtpade (zendend vanaf lokatie Ter Idzard).
De carrière van het combo duurde tot medio half jaren 90-ties. Een tijd waarin we maar liefst 3 EP’s op ouderwets vinyl produceerden met daarop een paar covers maar ook een paar eigen nummers. Als bron voor de covers putten we niet zozeer uit de rijke Nederlandse smartlappen historie (alhoewel publieks favoriet De Vlieger wel op het repertoire stond) maar voor vooral uit de Oostnederlandse piratencultuur dus, zeg maar, nummers van het Sneeuwbal Trio (Wildervank), Duo Johan en Henk (Onstwedde) en bijvoorbeeld Quintus (Groningen e.o.). Ook nummers als 'Komkommertje' van Betsy & Jo en 'Hondje van de Slager' van The Red Rockets stonden op het repertoire. Optreden deden we in buurthuizen, cafés, jongerencentra, kraakpanden, boerenschuren, feesttenten etc. waarbij de planken werden gedeeld met o.a. Normaal, Normaal met Willem Duyn als zanger, Millions Of Dead Cops en vele anderen. Na medio half jaren 90 het bijltje bij neergegooid te hebben en eind jaren 90 nog een eenmalige show in Zaal Innocenti te Hengelo te hebben gegeven, leek het erop dat De Jonge Boschfazant muzikaal uitgeblust was.
Maar wat blijkt anno 2016? De Jonge Boschfazant maakt een keiharde comeback als protestzanger en niet onverdienstelijk zoals uit bovenstaande clip blijkt.