dinsdag 5 juli 2016

Ondertussen bij BREEKijzer in ICER | Astrid Vredegoor




Van 30 juni tot en met 4 september 2016
BACK TO THE NINETIES
de innovatie van gisteren

Astrid Vredegoor gaat terug naar haar academietijd.  'Back to the nineties". Het was het begin van een nieuwe carrière als professioneel beeldend kunstenaar. Nu na jaren is dit werk wederom een inspiratie voor ander werk

Ze laat drie series zien, uit een 'recent' verleden. 

Een serie van tien foto's uit 1998  genaamd Pantone 721.
Hierin is door middel van computer bewerking gemanipuleerd, en die aangeeft dat goede foto’s nooit gedateerd zijn. Met een toen nog primitieve fotobewerkingsprogramma werd de serie met veel geduld onder handen genomen. Van pubers die ontevreden waren over hun uiterlijk, werden foto’s gemaakt. Met behulp van toenmalige technieken werd er een computer 'facelift' toegepast. 

De kinderen mochten zelf aanwijzingen geven hoe zij zichzelf het liefste zouden zien. Opvallend genoeg leken alle kinderen, los van elkaar, te kiezen voor het vrijwel zelfde androgyne uiterlijk. 

Steeds weer werd het aldus ontstane 'universele glossy gezicht' gekozen als het ideaal.

Nu vandaag de dag is er niet veel veranderd in het denkbeeld van het puberbrein van hoe het perfecte gezicht er uit zou moeten zien. Ook in 2016 zijn pubers in de ontdekkingsfase van hun identiteit en seksualiteit, nog steeds op zoek naar dat ideale uiterlijk. Een wensbeeld dat verrassend genoeg, eigenlijk hetzelfde is gebleven. 

Hoewel de computertechniek met rasse schreden voort is gegaan, is de computer niet langer de enige optie om gezichten aan te passen aan de wensen van de gebruiker. 

Anno 2016 hebben de onzekere pubers de mogelijkheid om hun uiterlijk daadwerkelijk en permanent te laten veranderen wat zich, niet bepaald verrassend, opnieuw uit in gladde universele gezichten.

De tweede serie van drie uit 1996 is met een analoge camera gemaakt. Lichamen zo gefotografeerd dat er een abstractie overblijft.

De derde serie uit 1999: 'technology unlimited' gaat ook over de maakbaarheid van de mens, je kunt als individu jezelf zo 'verbouwen' zoals het wenselijk is.

Waar: In ICER Innovatiecentrum, Hutteweg 32, Ulft, ‪+31 (0) 315-820 280.
Wanneer: op de reguliere openingstijden van dinsdag t/m vrijdag 10:00-17:00 uur | zaterdag en zondag 13:00-17:00 uur. 
Entree: gratis als alleen de expositie van BREEKijzer bezocht wordt: aanmelden bij de balie.




technology unlimited
pantone 721 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten