maandag 5 september 2016

Ondertussen in Bredevoort


Hans Mellendijk en Nico Arts | 04-09-2016

Afgelopen zaterdag met De Omsmeders Ankh Gussinklo, Bert Scheuter, Helma Snelooper en André van Sabben de opening bijgewoond van Verscholen beelden, microscopisch onthuld. We feliciteerden de nestor van De Omsmeders (89) met de verrassende, fascinerende, kleurrijke foto's, die hij samen met zijn dochter presenteerde in Foto 21. Daarna gebabbeld en nieuwe plannen besproken. Mayke opperde een project rondom de serie met de dichters van De Omsmeders. Wordt vervolgd. Verder onderzoeken De Omsmeders de mogelijkheid om in het vervolg te vergaderen in een ruimte van De Koppelkerk> te Bredevoort. Zie hier wat uit de heup geschoten lichtbeelden>

VERSCHOLEN BEELDEN MICROSCOPISCH ONTHULD
- fotografen Mayke en Nico Arts -

Hoe fascinerend abstract 

Mayke Arts (1958), zorgmanager, en haar vader Nico Arts (1927), gepensioneerd medicus, houden zich al tientallen jaren intensief bezig met fotografie. Aanvankelijk lag de nadruk op analoge zwart-wit fotografie van onderwerpen ontleend aan de natuur.

Dit heeft geleid tot een uitgebreide expositie Natuur geportretteerd in de openbare bibliotheek van Winterswijk (2001). Op zoek naar een nieuwe uitdaging in de fotografie werd twee jaar geleden de weg ingeslagen van het fotograferen van bijzondere microscopische structuren. In hun loopbaan namelijk heeft de microscopische waarneming een belangrijke rol gespeeld en wilden zij ditmaal in de fotografie op zoek gaan naar voor het blote oog verborgen details in de natuur.

Beland in de experimentele fase werden kroonblaadjes van kleurrijke bloemen zorgvuldig onder druk gedroogd, gedurende een aantal weken. Van deze behandelde plantaardige weefsels werden kleine fragmenten onder de microscoop bekeken met doorvallend wit licht bij een vergroting van 80 maal. Er werden beelden verkregen die geen kenbaar deel van de werkelijkheid uitbeeldden, maar door het droogproces onvoorspelbare beelden te zien gaven qua textuur en kleur. Op zoek naar bijzondere composities werd het preparaat microscopisch doorlopen en waar fascinerende, abstracte en magisch ogende beelden zich voordeden, werden deze met een op de microscoop gemonteerde digitale camera vastgelegd. In deze expositie is een keuze gemaakt uit afbeeldingen die divers van compositie zijn, kleur en textuur die het verbeeldingsvermogen van de toeschouwer op de proef stellen.


FOTO21 BREDEVOORT | 't Zand 21 | 7126 BG | Bredevoort | 0543-452006 | 0543-451053 email:   info@foto21bredevoort.nl website: www.foto21bredevoort.nl | Openingstijden: wo t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten