vrijdag 16 september 2016

Column | Hans Mellendijk

V.I.V. -statue | Eind A18

Mo/nonument, Hans Mellendijk, de Gelderlander, 15 september 2016, edities Achterhoek

Het infostandje bij de paal met Romeinse helm, staat er niet meer, als ik op Open Monumentendag het 'nonument' ruim voor sluitingstijd bereik. Want best wel nieuwsgierig naar wat er over deze geschiedsvervalsing nog te melden valt. Het korte termijn geheugen herinnert opeens de gemeenteauto die me net daarvoor 'integen' kwam rijden. Er bleek te weinig belangstelling, daarom werd het maar eerder opgehaald.

's Anderdaags is de opkomst bij de herplaatsing van de gerestaureerde torenhaan op de Laurentiuskerk in het centrum van mijn dorp beduidend groter. De haan op een paal is een heidens symbool, dat na de kerstening werd overgenomen door de christelijke cultuur, als attribuut van de apostel Petrus. "Een verwijzing naar diens verloochening van Jezus en zijn berouw daarover", leert mij de begeleidende gids.

Van alle kanten loopt het centrum vol. Wat mengt zich in deze gedeelde ruimte alles mooi door elkaar. Zij die vroeger op mijn Nederlands hervormde school de openbare klapsigaren werden genoemd met die van de de gristelijk nationalen die bij ons 'gerifverkeerd' heetten vanwege een fijnere christelijke leer en die op hun beurt neerkeken op de vrijzinnige protestanten. Waar ik dan eigenlijk via vaderskant toebehoorde, maar dat terzijde. Mooi toch maar weg, die verstikkende verzuiling. Slim om alvorens tot de herplaatsing van de kerkhaan over te gaan de diverse koren van het dorp concerten te laten geven. Dat helpt mooi de variëteit aan uitingen. Smartlap, popsongs en gewijde muziek wisselden zich in de omringende concertplekken af. Om samen in één groot slotakkoord het voor de festiviteit hertaalde canon 'Le coq est mort' te laten herleven "De haan omhoog ! Omhoog die HAAN!" Een nieuwe traditie lijkt geboren, afscheid van de zomer het inluiden van de herfst door een eenheid in verscheidenheid dat het dorp natuurlijk hoort te zijn. 

Torenhaan Laurentiuskerk | Varsseveld



Geen opmerkingen:

Een reactie posten