dinsdag 1 september 2015

Winnaars en juryrapport



Gelderlander Kunstprijs 



Uitgesproken bij de uitreiking in ’t Brewinc d.d. 30 augustus door voorzitter Astrid Vredegoor, mede namens juryleden Joke Kok en Hans Mellendijk.

Ik liep uit het gebouw en liep langs een rij auto's, wachtend voor het stoplicht, naar mijn auto. Hoorde uit een auto klassieke aria's galmen en uit een andere auto een stevige beat, met daarop de rauwe stem van Anastasia uit weer een andere auto en dat deed me denken wat ik net had ervaren. Wat hier te zien is in muziek verbeeld. Iedereen heeft er met heel veel enthousiasme aan gewerkt.

Allerlei technieken zijn gebezigd, pastel, olieverf, ruimtelijk en in steen. Object van diverse materialen en fotografie. Ook was de inhoud heel divers. Landschap, portret, abstract en veel realisme.

Wat de jury vooral opviel, was de kijkrichting. Dat wil zeggen de kijkrichting bij de portretten zodat je langs de persoon heen kunt kijken in het schilderij.

Ook wil de jury de twee kunststudenten even speciaal benoemen die de publieksprijs hebben ontworpen en het werkproces hebben verbeeld in de installatie Flow. Een verhelderend verhaal betreft het maakproces. De flow. De balans tussen vaardigheid en uitdaging, techniek, vorm en inhoud.



Genomineerden in willekeurige volgorde

115 Vogel brons
Onverwachts kleinood, kwetsbaar en ferm, het vogeltje helt een beetje voorover en lijkt bijna om te vallen, het voetstuk is eigenlijk te klein en daardoor klopt de verhouding niet. Het beeldje is van alle zijden interessant en spannend.
Zeker het piëdestal, sober een ruw blokje hout past erbij. Het is net niet af.

61 Reliëf
Mixed media. Je ziet dat er diverse materialen zijn gebruikt. Het lijkt wel een plattegrond van een wijk of stad. Verrassend. De suburbs?
Staat scheef op het doek en de onderruimte is kleiner dan de bovenruimte, daardoor lijkt het van het doek af te vallen. Oud doek de onderschildering (misschien van vorig jaar) staat er nog op maar werkt in dit geval positief mee, en laat een mooie textuur achter. Kan oók een dessin-stuk zijn.

33 Oma met kleikinderen in grove chamotteklei
Lief, aandoenlijk familie tafereeltje. Wat opvalt is de uitsnede. De tafel heeft geen poten, maar de figuren ook geen onderlijven. Gewaagd wat dat betreft. De tafel loopt door en nodigt uit om ook plaats te nemen. Sprekend werk welk heel schetsmatig is neergezet. Vlot en met heel veel plezier aan gewerkt.

103 Brood in de stad
Hele interessante lijstkeuze, rauw en grof. Net zoals het werk. Mooie diepte maar ook heel verfijnd als je kijkt naar de lijn van het stoplicht. Door de kijkrichting van de persoon maakt dat je heel ver in het schilderij kijkt en ook toch de helderheid blijft ervaren. Het licht van de auto's zijn heel helder. Geen stoffig schilderij.

37 Meisje in groen
Verwondering sprak de jury aan in dit schilderijtje, de verwondering van het meisje in het groen. Mooi geschilderd los en luchtig en toch aandacht voor het detail zoals het kantrandje langs het hemdje. Gewaagde kleur groen als achtergrond. En wat de jury het meest verwonderde was de kijkrichting van het meisje, je voelt je nu als beschouwer geen gluurder maar kunt oprecht geïnteresseerd naar haar kijken. De bolling van haar ogen verrassend goed weergegeven en ze kijkt oprecht een beetje scheel.

57 Landschap in paars
Diepte wind en snelheid in dit schilderij is goed weergegeven. Mooie lucht, niet dood geschilderd. Ondanks de dynamische chaos ook rust in dit schilderij. Ook al is het nog niet volgroeid. Het is uitnodigend en je blijft er naar kijken, je ziet iedere keer andere dingen in dit schilderij.

114 Oma
Het schilderijtje bracht de jury in verwarring, door de combinatie van humor en realisme. Het lijkt een kermisattractie, alsof het uit de diepte is gerukt. De kleding is vrij plat geschilderd, en nu lijkt het alsof het gezicht er bovenop ligt, het klopt gewoon. De oogjes zijn opvallend levendig en het schilderijtje roept vragen op.
De combinatie met de lijst is zeker oké. Gewoon een verrassend schilderijtje.

124 Aapje
Heldere dynamische goede compositie. Mooi uit het donker komend. Technisch super neergezet. Maar ook aandacht voor compositie en gevoel is niet ten onder gegaan aan de techniek. Aaibaar en bijna surrealistisch.

3 Huis
Inwisselbaar object. Het concept is goed, maar volgens de jury kan er veel meer uit ontstaan. Kritisch blijven. Kijk naar het voorste blad wat eigenlijk iets te zwaar is.
Een ‘photoshop beeld’ uit de vorige analoge eeuw. Coulissenperspectief. Buhnebeeld.

65 Foto landschap
Grappig dat de jury erop geattendeerd werd door een medewerkster van de bieb. De fascinatie van het omgekeerde beeld.Waarom heeft deze persoon het beeld omgedraaid. We hebben zelf een foto genomen van het werk en omgedraaid nu bleek dat dat een saai beeld werd. De vertikalen zijn niet dominant aan de horizontalen, mooi spel van lijnen en de gaatjes in de foto zijn van achteren naar voren geprikt. Jammer dat het achter glas zit .

Eerste is nummer 114 | Oma
Tweede is nummer 37 | Meisje in het groen
Derde is nummer 33 | Grootmoeder met kleikinderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten