zondag 5 oktober 2014

Door Achterhoekse Ogen | Onmundig defilé


Onmundig defilé | Hans Mellendijk, de Gelderlander, edities Achterhoek, 4 oktober 2014

De campagne is begonnen de tweede druk van 'Tante Rikie's onmundig mooie verhalenboek' is naar de Achterhoekse bibliotheken en naar de basischolen. Gratis en voor niks. Om uit voor te lezen. Een onmundige ratjetoe aan verhalen, tekeningen en andere creatieve uitspattingen. Gemaakt door een stel eigenwieze köppe bi-j mekaar want het ging allemaal niet zonder slag of stoot, heb ik zelf mogen ervaren als vertaler van enkele in Algemeen Beschaafd Nederlands gestelde bijdragen die ik omzette in Achterhoeks Butengewoon Nederlands, ons schone Nedersaksische dialect. De hele Nedersaksische spellingsstrijd werd nog eens dunnetjes overgedaan. Maar gelukkig is er dan uiteindelijk Tante Rikie. Eenheid in verscheidenheid werd het adagium. Een ieder zingt zijn eigen lied.

De eventuele winst van Tante Rikie’s onmundige verhalenboek gaat naar een nieuw opgericht fonds van de IDeefabriek Achterhoek die samen met de Cultuurmij Oost culturele en kunstzinnige initiatieven uit de streek ondersteunen. Wellicht dat hiermee in een tijd van terugtredende overheid alsnog schone zaken gerealiseerd kunnen worden!

De dichter in mij dichtte bij de afsluiting van Cultuurzomer Achterhoek op het Proef de 8-terhoek Festival haar ook al bovenmenselijke kwaliteiten toe in de regel: 'Zwarte Cross wit zwartste zomer'. Volgende week viert ze haar pensioen gerechtige leeftijd als interieurverzorgster.

De feestfabriek biedt haar een heus defilé aan. De tijden van voormalig koningin Juliana keren terug. Wie herinnert zich niet de schitterende bloemenzegens op het bordes van paleis Soestdijk. Als de Achterhoek zich dan uiteindelijk toch in het Europa der Länder zich loszingt van het vaderland en die Heimat in een groot Nedersaksisch koninkrijk zal het me niet verbazen dat in een zoektocht naar een alles verbindend symbool, voor allerlei ceremoniële zaken, men uiteindelijk terecht komt bij ons aller Tante Rikie. Onze oplossing voor de wereldvrede. De mooie olde wievenzommer wordt op feestelijke wijze afgesloten met een Sweet 65 Defilé. Een nieuwe traditie lijkt geboren. 'Vanaf zes uur ’s avonds heeft iedere volgeling en bewonderaar de mogelijkheid om Tante Rikie te feliciteren en een cadeau te geven! Vanaf het balkon van haar klatergouden kantoor zal Rikie iedereen verwelkomen en toezwaaien. Uiteraard zal ze later de trappen van haar paleis afdalen en zich mengen tussen haar onderdanen om felicitaties, cadeaus en odes in ontvangst te nemen. Op verzoek van Rikie is er geen dresscode. “Iedereen mot gewoon zichzelf blieven, want ik bun ook moar gewoon Rikie!”, aldus onze grote roergangster. Het zou wel mooi zijn als Rikie jullie van het balkon goed kan zien en herkennen, dus neem vooral spandoeken mee met de naam van je dorp erop, doe de outfit aan waarin je hebt deelgenomen aan de Zwarte Cross of maak je op een andere manier kenbaar', luidt het in de uitnodiging die ik ontving. Als dat maar geen file wordt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten